Vieux Farka Touré’s onthullingen

15 september 2011 Binnen vijf jaar evenzoveel albums uitbrengen inclusief een spetterend live-album is maar weinig artiesten gegeven. Ondanks de druk van de wereldberoemde erfenis van vader Ali is het Vieux Farka Touré gelukt zijn eigen naam te vestigen en weer een verrassende nieuwe plaat uit te brengen. Maar The Secret onthult slechts deels zijn geheim.In 2010 werden we door Vieux’ album Live getracteerd op een hoge dosis geëlektrificeerde gitaar met effecten en donderende bas. Het was even de vraag in welke richting Vieux zijn muziek daarna zou gaan bewegen, naar traditie of moderniteit. Luisterend naar dit nieuwe album The Secret wordt het er niet veel duidelijker op, het gaat beide kanten op.

Het geheim
Hij heeft het niet van een vreemde. Vieux hield altijd van alle muziek van zijn vader, maar had een grotere voorkeur voor de wat meer uptempo nummers. Een groot deel van dit soort nummers vinden we terug op deze nieuwe plaat, maar eigenlijk is het mooi in balans met een selectie van tragere, meer melodieuze nummers. ’Bij het maken van dit album moest ik diep afdalen naar de geheimen van mijn eigen geschiedenis en de cultuur van mijn land,’ vertelt Vieux, ’mijn muziek is meer volwassen nu, meer geëvolueerd. Het graaft daardoor dieper in het verleden en staat als gevolg daarvan steviger op zijn benen voor de toekomst. Het is een moeilijk ding om uit te leggen, maar hopelijk spreekt de muziek voor zich. Als je het geheim wilt weten moet je luisteren naar dit album.’

In balans
De opener Sokosondou is voorzien van een zangerig ritme en polyritmische percussie, vergezeld door zijn stem, die hem wat ouder doet lijken dan hij is. Het zorgt ervoor dat het nummer ook niet zou misstaan in een wat traditionelere setting. Op Aigna speelt gitaar whizzkid Derek Trucks mee. Het doet wat denken aan zijn vaders samenwerking met Ry Cooder op het bejubelde album Talking Timbuktu uit de jaren negentig van de vorige eeuw.
Er zijn meer gitaristen en zangers te horen op de plaat, waaronder Dave Matthews, John Scofield, Ivan Neville, maar deze duo’s voeren niet de boventoon. Maar dat is goed, ze maken onderdeel uit van de algemene sfeer van The Secret.

Op dit moment staat de artiest Vieux Farka Touré als een huis. En dat is verbazingwekkend als je beseft dat zijn carrière nog zo kort is en dat zijn vader zo’n dominante rol speelde in de beginfase. Het is spannend en verrassend om te fantaseren over wat de volgende stap zal zijn. Ik denk dat we alles kunnen verwachten en er ook niet al te lang op hoeven te wachten.

Muziek  (468x60)