Vieux Farka Touré omarmt de Malinese muziekcultuur

15 september 2013 Het jongste album Vieux Farka Touré verwijst naar zijn vaderland Mali. Het is meer een politieke titel dan het op het eerste gezicht lijkt te zijn. Sinds begin 2012 was Mali verwikkeld in een complexe reeks van politieke crises en interne oorlogen en als er niet was ingegrepen dan was muziek verboden geweest.Het is eerder gezegd, Mali is moeilijk voor te stellen zonder muziek. Het land zou eenvoudigweg een ​​enorm belangrijk stuk van zijn identiteit verliezen. Touré is een gematigd moslim en keurde openlijk de indringers af die zijn religie kaapten om het land naar de afgrond te helpen en Ma Pays lijkt een bewuste poging om zijn armen om Mali heen te slaan en de vele geluiden te laten horen die het land meer tot een eenheid kunnen maken.

Akoestische instrumentatie
Zijn belangrijkste muzikant is kora-speler Sidiki Diabaté, zoon van Toumani Diabaté. Hun beiden vaders maakten samen twee legendarishe platen, In The Heart Of The Moon en Ali & Toumani, voordat Ali Farka Touré overleed. Het is leuk om te horen dat de samenwerking is doorgegeven aan een nieuwe generatie.
In tegenstelling tot Vieux' eerdere albums is dit album veel meer gericht op akoestische instrumentatie zoals kora en ngoni, naast zijn gitaar. Het geeft alle tracks een aards en elementair gevoel dat Touré's zang mooi ondersteunt. Aan de andere kant liggen de meeste tracks in het verlengde van eerdere albums, een beetje zoals we gewend zijn dus. Een aantal nummers zijn combinaties van gitaar en kora die klinken alsof ze al jaren bestonden. En het nummer Ay Bakoy is een duidelijk overblijfsel van Vieux' ontmoeting met de Israëlische pianist Idan Raichel op het album The Tel Aviv Sessions van een aantal jaar geleden.

Uit de schaduw
Hoe soepel zijn vaderland met een nieuwe president terugkeert naar vrede valt nog te bezien, maar met dit nieuwe album van Vieux Farka Touré lijkt het land in ieder geval niet uit te glijden op het wereldlijke muziekpodium. Hij is goed op weg om uit de schaduw van zijn vader te treden en een eigen sound te ontwikkelen. Hij weet al hoe hij bruggen bouwt tussen zijn eigen muziek en de muziek van anderen.

Muziek  (468x60)