Tumi en het nieuwe Zuid-Afrika

26 augustus 2009 Veel wordt er gesproken over de criminaliteit in Zuid-Afrika en de betrokkenheid van de schijnbaar losgeslagen jeugd. Maar dat er wel degelijk een positief geluid te horen is, wordt bewezen door Tumi & The Volume.

Tumi & The Volume is een groep hiphoppers uit Johannesburg, Zuid-Afrika. Maar geen alledaagse hiphop. Ze maken funky, laidback hiphop met flinke scheuten jazz. En de beats komen niet uit een computer maar worden gespeeld door een echte band.

Zuid-Afrikaans activisme
Als de zoon van een ANC-activist, heeft Tumi Molekane in zijn jeugd veel muziek geluisterd uit de collectie van zijn vader. De Afro-Amerikaanse muziek van de jaren zestig en zeventig bracht bij hem een opwinding van identiteit en politieke betrokkenheid teweeg. Maar Tumi is ook dichter en schreef het boek The Black Inside Out.
De groep bestaat naast rapper Tumi uit gitarist Tiago Paulo, drummer Paulo Chibanga en bassist David Bergman. Het kwartet werd eind 2001 opgericht tijdens jam sessies. Dit album, dat dezelfde naam draagt als het gezelschap zelf, is het tweede en kwam al in 2006 uit. Het is een mix van groove en poëzie.
Tumi & The Volume lijkt rijkelijk geïnspireerd door Miles Davis. Maar aan de andere kant is er die van de moderne Afrikaanse muziek, de Afrobeat van Fela Kuti of anders r&b van de andere kant van de oceaan.
De band werd in 2003 genomineerd voor maar liefst drie Grammy Awards voor de Zuid-Afrikaanse muziek en kreeg de kans het internationale podium van het befaamde North Sea Festival in Kaapstad te betreden in 2004.

Post-apartheid
Tumi & the Volume is het geluid van het Zuid-Afrika van deze tijd. Een post-apartheid mix die explosief en kleurrijk is. Zachtaardig klinkend, maar scherp in bewoordingen. Het geluid van Tumi & The Volume is geworteld in de jazz, maar open voor andere invloeden, of dat nu rock is of dub. De muziek wordt bovendien live gespeeld. Een geluid dat fel begaan is met deze tijd. Ze verbrijzelen de twijfels die men zou kunnen hebben over de Zuid-Afrikaanse jeugd.

Muziek  (468x60)