De mythologische droom van Tumi & The Volume

16 november 2010 De band Tumi & The Volume is met hun nieuwe album Pick a Dream het juiste voorbeeld van een Afrikaanse groep die de brug naar de wereld van nieuwe innovatieve muziek met succes heeft weten te slaan.

De sound van Tumi & The Volume werd de afgelopen jaren gevormd door het stadsleven van Zuid Afrika. De ster van het viertal uit Johannesburg rees snel toen zij veel ervaring opdeden tijdens optredens in alle hoeken van het land. Inmiddels staan zij voor het geluid van de nieuwe Afrikaanse muziek.

Klaar voor de wereld
Pick a Dream is alweer hun derde album, na hun debuut At The Bassline en het in 2008 verschenen Tumi & The Volume. Toch klinkt dit nieuwe album als hun eerste echte studio-album, want hun eerste werd tijdens een concert opgenomen en het tweede had ook een sterk live-gevoel. Op Pick a Dream horen we waartoe de heren in staat zijn wanneer zij de studio induiken en de tijd nemen om van alles uit te proberen. Het resultaat is dat hun sound lekker strak is, maar toch genoeg gevarieerd om interessant te blijven. Tumi & The Volume is klaar voor de wereld.

De wereld van strijkers en slagwerk
In de zoektocht naar hun identiteit kwam de band in contact met de hypnotische golven van strijkers en slagwerk, waarvan de nummers La Tête Savante, Through The Sunroof en Moving Picture Frames voorbeelden zijn. Maar de hiphop waarmee ze bekend werden ontbreekt uiteraard niet op de tracks Asinamali en Reality Check. En mocht je nog niet doorhebben dat ze uit Zuid Afrika komen, dan is er het nummer Limpopo, met de poëtische kracht van voorman Tumi Molekane.

Dit nieuwe project reikt verder dan muziek. Zo is het bijzondere hoesontwerp van de hand van Hippolyte, een jonge Franse kunstenaar van het eiland La Réunion. Het grafische ontwerp illustreert ook het bijna mythologisch verhaal dat over het begin van de groep vertelt.

Muziek  (468x60)