Onwerkelijke psychedelica uit Ghana

9 februari 2011 De hoofdlijnen van het verhaal van deze band zouden kunnen gelden voor veel Afrikaanse bandjes: ambitieuze jongeren komen in het bezit van een aantal instrumenten en een Volkswagenbusje, spelen clubs plat in de stad, gaan op toernee, spelen met een aantal grote bekende sterren, nemen een paar goede singles op, maar breken net niet door. Vervolgens gaan een paar leden studeren en de band valt uit elkaar.

The Psychedelic Aliens begonnen in 1968 met het maken van een mix van highlife en pop. Drie van de groep hadden niet-Ghanese ouders en de twee zangers zongen in het engels en frans. Het was deze mix van Indiase, Libanese en Franse cultuur die hen inspireerde voor de opvallende naam van de band.

Warme orgelklanken en vervormde gitaren
Destijds werden muziekinstrumenten in Ghana geclassificeerd als luxe zaken en moest er bij aanschaf daarvoor 300 procent belastingtoeslag worden betaald. De band was daardoor aangewezen op goede contacten met artiesten uit het buitenland die het zich konden veroorloven en ze waren dan ook regelmatig in het gezelschap van sterren als Fela Kuti, Santana en Wilson Pickett te vinden.
Na verloop van tijd kochten ze een Vox Continental-orgel, een paar fuzz-pedalen en het album Are You Experienced? van Jimi Hendrix. Het zorgde ervoor dat hun geluid dichter bij rock kwam te liggen.

Een ep en twee singles
De eerste ep werd door een deel van de band opgenomen in 1970, tijdens een bezoek aan Nigeria. Omdat de band niet compleet was, werd het uitgebracht onder een andere naam, die hen werd gegeven door fans. Deze eerste vier nummers klinken niet bepaald psychedelisch, maar hebben wel een bepaalde aantrekkingskracht. Hijacking is een nummer dat van Booker T. & The M.G.s had kunnen zijn, terwijl Extraordinary Woman geïnspireerd lijkt door Jimi Hendrix.
Twee andere singles werden het jaar daarop opgenomen, onder de naam Magic Aliens. Ze hadden veel meer zelfvertrouwen gekregen omdat ze inmiddels het podium hadden gedeeld met Fela en Santana. Ze voelden zich niet langer als imitators van andere artiesten.

Het is jammer dat de band niet lang na het vertrek van gitarist Carl Telfer en toetsenist Malek Crayem in 1971 ophield te bestaan. Maar ze gingen in ieder geval niet als een nachtkaars uit. Samensteller Frank 'Voodoo Funk' Gossner: 'Deze reis naar Afrika was één van de beste ervaringen als cratedigger. Niet alleen vond ik een aantal geweldige platen, ook ben ik erin geslaagd om erg spannende Nigeriaanse en Ghanese platen voor re-release te licenseren. Ik ben al opgewonden over The Psychedelic Aliens sinds ik drie jaar geleden hun eerste single hoorde. Rauwe fuzz-wah-wah gitaar, Vox orgel, zang met veel galm, enorme drum break... het is echt onwerkelijk!'.

Muziek  (468x60)