Voetjes van de vloer met The Funkees

10 juni 2012 The Funkees uit Nigeria is een band die we hier en daar vaker zijn tegengekomen. Het werd dus tijd voor een overzichtelijke compilatie. Met Dancing Time is er weer een nieuw hoofdstuk aan de inmiddels omvangrijke muzikale encyclopedie van het label Soundway toegevoegd.Deze verzameling bevat de dansvloerkneiters van het vijftal uit de periode 1973 tot 1977. We kwamen deze funky groep al op een aantal van Soundway’s populaire verzamelalbums tegen, maar de band was het meer dan waard om aan een beter onderzoek te worden onderworpen. De achttien tracks die op deze cd staan zijn samengesteld door Miles Cleret uit een selectie singles en twee elpees en nu bovendien op dubbel-vinyl verschenen.

Oost-Nigeria
Harry Mosco Agada vormde de band aan het einde van de burgeroorlog in Biafra. Op dat moment was hij een gitarist bij The Music Royals, de band van de legendarische Celestine Ukwu. De nieuwe band speelde een muzikale rol in de 12e brigade van het leger in Aba. Er volgden verschillende veranderingen in samenstelling, op zoek naar de perfecte line-up van spelers.
In de vroege jaren zeventig waren The Funkees de beste band uit het oosten van Nigeria. Zij waren de enigen die serieus werden genomen om het tegen de populaire uit Lagos afkomstige bands als MonoMono en BLO op te nemen. Mensen aan het dansen krijgen was de eerste prioriteit van de band en ze speelden tot in de kleine uurtjes, zeven dagen per week.

Londen
Het duurde niet lang voordat promoters uit Engeland naar de band kwamen kijken. De muzikanten pakten hun instrumenten in en vertrokken naar Londen, waar zij snel een zekere reputatie begonnen op te bouwen in het live-circuit.
Het was daar dat zij twee albums opnamen, voordat de band uit elkaar viel in 1977. Dancing Time bevat voor het eerst al hun Nigeriaanse singles, naast het beste van de in Engeland opgenomen albums. Ook vinden we in het boekje bij het album een interview met lid van het eerste uur Sonny Akpan, die nog steeds in Londen woont.
Geweldig album, die helemaal de sound vertegenwoordigt die op dit moment zo populair is.

Muziek  (468x60)