Oosters gekruide afrobeat

15 februari 2011 Op Terrakota's vierde studio-album blijft deze Portugese multiculturele band grenzen doorbreken om de mensen door middel van muziek samen te brengen. En met de hulp van enkele verrassende speciale gasten verbreden ze hun muzikale horizon. World Massala neemt ons mee naar Rajasthan, Angola, India, Cuba en verder.

Musique métisse
Het is inmiddels ruim tien jaar geleden dat een deel van de band vertrok naar Burkina Faso, Mali en Senegal om het echte gevoel van West-Afrikaanse muziek tot zich door te laten dringen. Uiteraard was het leren bespelen van ngoni en balaphon één van de belangrijkste doelen, maar minstens zo belangrijk was het om het karakter van deze twee typisch West-Afrikaanse instrumenten te leren doorgronden. Die reizen bleken een enorme muzikale inspiratie en vormen de grootste en meest opvallende ideeënbron van Terrakota. Brazilië, Marokko, India, Jamaica, Cuba, Guinee, Gambia, Ivoorkust, Mozambique, Kaapverdië, Mexico, Turkije. Noem het en ze zijn er geweest.
Labels en platenhandelaren hebben geprobeerd om dit soort muziek onder een kopje samen te vatten. Het wordt dan vaak 'wereldmuziek' genoemd of 'musique métisse' op zijn frans. Maar Terrakota heeft zijn muziek een naam gegeven die het recht doet en die ook nog exotisch klinkt: world massala. Het staat voor het brengen van nieuwe innovatieve muzikale fusies over en weer, zonder terugdeinzing voor experiment. Muziek maken tot er een formule wordt gevonden waar de oude muzikale tradities deze eeuw omarmen.

India
De basis van dit album is India. 'We waren bezig met een reggae-nummer dat gebaseerd was op traditionele Indiase raga toen Ladakh Confluence ons belde om op te komen treden in India op het dak van de wereld, de Himalaya', zegt Junior, de mannelijke stem van de band en multi-instrumentalist. 'We grepen deze gelegenheid om met een aantal muzikanten op te nemen in onze geïmproviseerde hotelkamer-studio in Leh. Terug in Lissabon hebben we deze opnames vermengd met onze eigen kruiden en dat is hoe India haar eerste echte entree maakte in de muziek van Terrakota, op de eerste single World Massala.'
De band introduceerde de sitar op hun vorige album Oba Train, maar had zich nog niet gewaagd aan een Indiaas nummer, tot deze reis naar India. Het nummer World Massala is een baanbrekende muzikale fusie die eigenlijk nooit eerder was gemaakt: punjabi afro-reggae. Het overbrugt een kloof tussen India en Jamaica, maar ook tussen Rajasthani folk en klassiek India. Terwijl de zigeuner muzikanten van Rajasthan Roots voor het ritme zorgen, verheffen de Karnatische zangers Mahesh Vinyakram en Vasundhara Das de song naar nieuwe mystieke hoogten.

Muziek met een boodschap
Op Slow Food, opgenomen met de muzikale vrienden van de Portugese funkband Cool Hipnoise, is Terrakota trouw gebleven aan de afrobeat-traditie van muziek met een boodschap. Eigenlijk zal het niemand verbazen dat het spelen van afrobeat zo in het bloed is gaan zitten, dat Terrakota het er zelfs als nevenproject naast doet. De KotaCool Afrobeat Orchestra heeft het afgelopen jaar al heel wat legendarische optredens rond Lissabon gedaan.
Op Gripe Económica uit de in Barcelona gevestigde Cubaanse rapper Kumar een sterke kritiek op de misleidende informatie over de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep, dat volgens hem een voorbeeld is van hoe grote bedrijven, corrupte politici en massamedia een apocalyptische razernij kunnen creëren dat mensen gek genoeg maakt om zich te laten vaccineren. Terrakota's boodschap is duidelijk: 'no tomen la vacuna!' (neem het vaccin niet!).

Angola
Zangeres Romi schreef de tekst van Ilegal uit frustratie over haar situatie. Als Angolees vluchtelinge had ze gedurende zes jaar geen papieren. Ze werd door Portugal niet erkend als Angolees burger omdat haar geboorteakte werd verbrand tijdens de oorlog in het zuiden van Angola. En dat ondanks dat ze als tweejarige een hagel van kogels overleefde in de armen van haar moeder. Als een soort wonder werden deze status van illegaliteit opgelost terwijl ze het nummer aan het schrijven was. 'Ik schreef het voor al diegenen die niet over alle benodigde documenten beschikken, met name om mensen te steunen die ontheemd zijn door conflicten. Het is een verschrikkelijke situatie om in te wonen, het is onmenselijk. We moeten opstaan tegen deze behandeling die veel Afrikanen in Europa krijgen! Wij als Terrakota vinden dat elke persoon het recht moet hebben om te reizen en wonen waar hij wil, onafhankelijk van huidskleur, nationaliteit of geloof!'

Het is geen geheim dat Terrakota een live-band is met een van de meest energieke shows van het wereldmuziek-genre. En met dit vierde album, heeft de band dit ook nog eens naar de studio weten te vertalen. Dit uitzonderlijke album brengt hen tot een breder publiek om hun boodschap uit te dragen. De boodschap om de wereld te veranderen in een meer positieve, gelijke en evenwichtige planeet, waar een optimistische en levendige mensheid kan bestaan in harmonie, samen.

Muziek  (468x60)