Madagascar als smeltpunt van stijlen

2 april 2010 Het debuutalbum Ka van de Malagassische zangeres Seheno is doordrenkt met sprankelende ritmes en melodieën die blijven hangen. Het nodigt ons uit voor een verrassende reis tussen Madagascar, India en Europa.

De opnames van Ka zijn zo helder en zuiver dat er geen detail en nuance is die de luisteraar zal hoeven te ontgaan. Bovendien was de zangeres gezegend met een bijzondere en uitstekende begeleidingsgroep, waarvan onder andere de temperamentvolle percussie van partner Parbhu Edouard deel uitmaakt.
Het album bevat verhalen over het moderne leven, vreugde en verdriet en is een onmiskenbare ode aan de natuur. Ho Avy is een van de hoogtepunten, waarin op kunstige wijze de Indische percussie van Parbhu en het stemgeluid van Seheno wordt verweven in een bijzonder vraag en antwoord-spel.

Smeltpunt van stijlen
Wie bekend is met de muziek uit Madagascar, zal de bekende ritmes en de onmiskenbare accordeon herkennen op dit album. Maar Seheno's muziek bevat meer. Het is alsof het eiland in de Indische oceaan het smeltpunt vormt van vele andere stijlen die de zangeres hebben beïnvloed, inclusief India en Europa. Het lijkt hier allemaal samen te komen.
Vokaal benadert Seheno de kracht van Angelique Kidjo en de sensualiteit van Zap Mama's Marie Daulne, maar Seheno is toch vooral een zangeres die ons op een creatieve manier verrast. Ze verklaart zelf: 'Ik wilde altijd al mijn eigen muziek maken op een andere manier. Om dit te doen heb ik samen met Prabhu een label opgericht, genaamd Lokanga. We houden zelf controle op elke noot van de muziek tot de productie van de cd. Uiteraard met speciale aandacht voor authenticiteit, ethiek en respect voor het milieu.'

Respect voor de natuur
Haar opvallende bewogenheid met de natuur komt niet uit de lucht vallen. Ze groeide op in een familie van muzikanten die speelden in de band Ny Railovy. Dat is op zich niet zo uitzonderlijk, want muziek speelt in de Malagassische cultuur een belangrijke rol en in alle stadia van het leven. Zingen en het schrijven van liedjes kwamen op een natuurlijke manier en samen met haar vader ging ze vaak naar het platteland om te ontsnappen aan het stadse leven van hoofdstad Antananarivo. Seheno: 'Het was bijzonder. Slechts 15 kilometer van de hoofdstad bevind je je in een andere wereld. Het landschap verandert in groene velden en je geniet van Madagascar's unieke biodiversiteit. Daar komt mijn respect voor de natuur vandaan.'

Niet zomaar een cd
De betrokkenheid van Seheno bij de natuur en het zorgvuldig omgaan daarmee, leidde ertoe dat er voor een verpakking van dit album een zeer origineel idee werd bedacht. Ka wordt namelijk verkocht in een mooi rond kartonnen doosje en een boekje van handgeschept papier. Het is vervaardigd door ambachtslieden uit Calcutta in India. Seheno: 'Ik koos ervoor om handgeschept papier van gerecycled katoen te gebruiken voor de verpakking van mijn album. Het is esthetisch en sensueel, maar wat nog belangrijker is, het helpt om het milieu te sparen. Prabhu ontwierp deze cd-box en elk exemplaar is handgemaakt door boekbinders die op hun beurt blij waren om het langzaam verdwijnende ambacht te doen herleven.'
Een mooi album in meerdere opzichten. Het is ontspannend en opzwepend tegelijk. Als Seheno eenmaal bekend is over de hele wereld, zullen de ambachtslieden in Calcutta het nog heel druk krijgen.

Muziek  (468x60)