Rajery zet zich in voor herbebossing van Madagascar

30 juni 2013 Zoals met de meeste muziek uit Madagascar is ook die van Rajery doorspekt met geluiden die hun oorsprong vinden in de traditionele muziek van het eiland. Dat dat lekker klinkt bewijst zijn laatste album Tantsaha.

De muzikale beleving van het typisch Malagassische instrument de valiha bijvoorbeeld is vergelijkbaar met die van de West-Afrikaanse kora en we horen hem veel terug op Rajery's nieuwste album.

Tantsaha
Tantshaha opent met Tsy Miova, een volledig gezongen nummer dat je direct herkent als muziek van Madagascar en dat een goede voorspelling is van wat het album verder te bieden heeft. Prettig in het gehoor liggende nummers, zoals we gewend zijn van Rajery. Germain Randrianrisoa, de echte naam van Rajery, zingt op het album, maar bespeelt ook de valiha. Met slechts één hand wel te verstaan, want zijn andere hand verloor hij als kind.
Op veel tracks neemt de gitaar de functie over van de typisch Malagassische instrumenten, maar vult het nog vaker aan. De muziek blijft daarbij licht en wordt eigenlijk nooit te zwaar en moeilijk te verteren. Twee zangeressen zorgen voor de fijne meerstemmigheid. Lekker album.

Herbebossingsproject
Tantsaha bestaat uit elf tracks die zijn opgenomen in Rajery's vaderland. De boodschap van de nummers concentreert zich op het leven van de arme mensen op het platteland en het milieu. Van elk verkocht exemplaar van het album wordt één euro gedoneerd aan het herbebossingsproject Arbre de Vie, opgericht door de vereniging Les Amis de Rajery.

Muziek  (468x60)