Mulatu Astatke presenteert het feest van de Ethiopische muziek

28 november 2013 De Ethiopische jazz-veteraan Mulatu Astatke slaagt er nog steeds in om nieuwe wegen te ontdekken met zijn ethio-jazz. Op zijn laatste album Sketches Of Ethiopia probeert hij dichter bij de oorspronkelijke muziek uit Ethiopië te komen.







Hij bereikt dat doel door het gebruik van traditionele Ethiopische instrumenten, maar nog steeds lijkt Astatke de weg vooruit te kiezen in plaats van zich al teveel op het verleden te richten. Onder de Ethiopische instrumenten zijn de masinko, krar en washint, naast de traditionele jazz-instrumenten als piano, bas, saxofoon, trompet, cello en de West-Afrikaanse kora. De muziek zelf mengt stedelijke muziek uit de clubs met traditionele landelijke folk-stijlen, uiteraard met Mulatu's handelsmerk, ethio-jazz met Latin percussie en Afrikaanse funky ritmes.

Traditie in ere gehouden
Op Sketches Of Ethiopia staat Mulatu aan het roer van een 12-koppige groep, waarmee hij de traditie van een van zijn grootste muzikale helden Duke Ellington in ere poogt te houden. Veel van de muzikanten vonden we ook terug op zijn album Mulatu Steps Ahead uit 2010. Hoewel dat album grotendeels instrumentaal was, zijn er op dit nieuwe album verschillende zangers en zangeressen te horen.
De opener Azmari is geïnspireerd door de zangers van Addis Abeba en het demonstreert op dramatische wijze de meerlaagse polyritmische bewegingen waar de Ethiopische muziek zo om bekend staat. Gedurende de acht nummers op het album wordt een instrumentaal nummer afgewisseld door een track met zang. Het langste nummer is Asossa Derache en duurt ruim tien minuten. Het toont de onmisbare onderdelen die ethio-jazz maken wat het is.

Feest van Ethiopische muziek
Het album is niet alleen een feest van Ethiopische muziek. Zoals Mulatu zegt heeft de muziek zo veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de moderne muziek in de wereld en ook Afrika zelf. Samenwerking met muzikanten van de andere kant van het continent kon dus niet uitblijven. Op Surma zingt de Malinese Fatoumata Diawara. Van de samenwerking zei Mulatu: 'Ik schreef een arrangement speciaal voor haar en die heeft ze weten te overstijgen.' Hij verwijst daarbij naar de overeenkomsten tussen de zangstijlen van hun beide landen. De soulvolle stem van Fatoumata past prima bij de dynamische arrangementen van Mulatu.
Sketches Of Ethiopia presenteert Mulatu na meer dan een halve eeuw van muziek maken in nieuwe en innovatieve richtingen. Je zou kunnen zeggen dat dit album als een eerbetoon dient aan de oorspronkelijke architect van de formule van de ethio-jazz. En hij is nog steeds de onbetwiste meester.

Muziek  (468x60)