Minyeshu is helemaal in het nu

22 oktober 2013 We hebben even moeten wachten op het nieuwe album van Minyeshu. Na Dire Dawa was het een paar jaar in spanning afwachten op het vervolg. Nu is er dan Black Ink, het langverwachte derde album van de Ethiopische schoonheid Minyeshu.Er was al langer sprake van een nieuw album, maar op een of andere manier liet het langere tijd op zich wachten. Het onlangs verschenen Black Ink klinkt anders dan zijn voorganger, maar vooral beter en helemaal in deze tijd. De stijl draait om het nu, ofwel ‘zare’ (Amhaars voor ‘vandaag’), en laat zich omschrijven als ‘zarethiopique’. Het vloeit voort uit de samenwerking van Minyeshu met producer Stefan Kruger, die zijn sporen al verdiende bij Zuco 103, co-producers Stefan Schmid (Zuco 103) en Paul Willemsen (Kris Berry).

Zare
De muziek van Minyeshu staat garant voor moderne afro-pop en ethio-jazz die tot bewegen aanzet. Haar herkenbare stem drukt een stempel op de multiculturele nummers en de verscheidenheid is indrukwekkend. Omdat gitaar en riffs behoorlijk bekend in het gehoor liggen, wordt je geprikkeld door onvoorspelbare elementen. Traditie geplaatst in de moderne tijd, zogezegd. Het is muziek die blijft prikkelen en waar je bij moet blijven.
Het openingsnummer Zare is heel gevarieerd en maakt je nieuwsgierig naar de rest van het album. De stem van Minyeshu is de rode draad, maar ook daarin zijn weer veel verschillen. Het ene nummer is donker van opzet, terwijl het andere weer veel zoeter klinkt. Ook qua stijl is er veel variatie, waarbij Metche en Roman wat meer reggae-achtig zijn. Een album met een rijke klank, mede te danken aan de orkestrale inbreng. Een aanrader.

Muziek  (468x60)