Les Frères Smith als de vernieuwers van afrobeat

25 september 2011 Dankzij hun muzikale skills werden Les Frères Smith altijd veel gevraagd om aan muziek van anderen een flinke dosis afrobeat toe te voegen. Contreband Mentality is hun eerste eigen album.

Les Frères Smith is een collectief uit Parijs dat is gespecialiseerd in afrobeat en meer culturele kruisbestuivingen. En ze doen dat al meer dan tien jaar, altijd met de zelfde energieke uitstraling. Contreband Mentality is eigenlijk hun eerste echte album, na langdurig te hebben samengewerkt met onder andere Tony Allen.

Verzamelobject
De elf tracks op het album zijn al even gevarieerd als de verschillen tussen de leden van deze muzikale familie. De band kon op steun rekenen van Tony Allen in hoogst eigen persoon en de gitarist Oghene Kologbo van Africa 70, ooit een van de bands van het grote voorbeeld Fela Kuti. Vervolgens namen de specialisten van het afrobeat-label Comet Records de productie en het mixen voor hun rekening. We kunnen het album gelijk wel als verzamelobject betitelen, omdat het in beperkte oplage als dubbelalbum werd uitgebracht op vinyl.

Afrobeat nieuwe stijl
De muziek van het gezelschap en dit album in het bijzonder geven een nieuwe richting aan afrobeat. Het heeft zich uit de muziek van Fela geëmancipeert, maar de loftuitingen aan de oervader van het genre blijven uiteraard niet uit. Afrobeat zonder grenzen, intense en diepe soul zijn de ingrediènten van dit opzwepende album en de band mocht al op het podium staan met onder andere Souljazz Orchestra, Kokolo en Cheick Tidiane Seck. Hier gaan we vast nog veel meer van horen.

Muziek  (468x60)