De persoonlijke triomf van Iness Mezel

7 juni 2011 Met Beyond The Trance keert Iness Mezel op overtuigende manier terug aan het wereldmuziek-front. De veelzijdige gitarist Justin Adams stond garant voor de productie van dit fraaie album.

Het heeft lang geduurd voor dit derde album van Iness uitkwam. Zeven jaar sinds Len en zelfs dertien jaar sinds haar debuut Wedfel. 'Mijn muziek was er al, maar er was gewoon iets of iemand nodig om het te optimaliseren.', aldus Mezel.

Amazigh
Iness Mezel maakt een moderne mix van Noord-Afrikaanse amazigh en andere stijlen die variëren van funk en soul tot jazz. Al deze stijlen illustreren de complexe persoonlijkheid van Mezel, waarbij amazigh haar 4000 jaar oude wortels vertegenwoordigt. De persoon die het geheel wist te optimaliseren was Justin Adams, gitarist bij Robert Plant en bekend van meerdere producties op Afrikaans vlak. De bekendste daarvan zijn de albums die hij maakte met Juldeh Camara: Soul Science en Tell No Lies. Ook was hij betrokken bij het debuutalbum van de Nederlandse band Mdungu.

Van Frankrijk naar Algerije en weer terug
Fatiha Messaoudi, zoals haar officiele naam luidt, heeft een Frans-Italiaanse moeder en een Algerijnse-Kabylische vader. Ze groeide op in St. Ouen, een voorstad van Parijs en verhuisde toen ze zeven jaar was naar Algerije. Ze keerde terug naar Frankrijk met haar grootmoeder en ze realiseerde zich al vanaf jonge leeftijd hoe belangrijk muziek voor haar was. In Parijs hield ze van pop, disco en funk en besloot van muziek haar beroep te maken. Ze studeerde piano aan het conservatorium en werkte als stand-in zangeres in haar tienerjaren. Maar ze begon haar zangkunst te professionaliseren door les te nemen in lyrisch zingen en het zingen van jazzimprovisaties.

Justin Adams
Het belangrijkste is misschien nog wel dat ze met Justin Adams ging samenwerken. Hij voegde persoonlijk veel van het instrumentale werk toe met gitaar, banjo en de Noord-Afrikaanse gimbri-luit. Mezel schreef alle nummers, in het Frans en Noord-Afrikaanse Berbers/Amazigh. Ze heeft een zelfverzekerde stem en het vermogen om van r&b over te schakelen naar broeierige blues, funk of jazz. Het klinkt vanaf het begin als een Adams-album, gedreven door zijn spetterende, herkenbare gitaarspel en inventieve productiewerk. Indrukwekkend, maar Iness zal Adams nodig hebben als ze overtuigend op het podium wil staan.

Het is dus niet zo vreemd dat de muziek van Iness Mezel verschillende stijlen verenigt en tegelijkertijd alle kanten van haar karakter blootlegt. 'Met dit album was ik in staat om mezelf te laten zien hoe ik ben, Frans, Kabylisch, Parijs, alles.'

Muziek  (468x60)