Highlife op het hoogste niveau

4 juli 2010 Als oude en bijna vergeten albums na veertig jaar opnieuw worden uitgebracht, dan kun je er zeker van zijn dat het iets bijzonders betreft. Dat kunnen we zeker zeggen van Hedzoleh Soundz en hun album Hedzoleh.

Hedzoleh Soundz was een van de eerste en meest originele Afro-bands uit het Ghana van de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Ze speelden een nieuw geluid dat alle traditionele ritmes uit het land mengde met westerse rock uit die tijd. Als vaste band van Napoleon Nightclub kwamen ze via Fela Kuti in contact met de Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela, die op dat moment in ballingschap leefde in Ghana.
Hugh was direct onder de indruk van de creativiteit van Hedzoleh Soundz. Zich bewust van de unieke stijl van de band nam hij twee albums op met het Ghanese gezelschap, maar feitelijk was het Masekela die als gast op de albums van Hedzoleh Soundz fungeerde. Door Hugh's bekendheid over de hele wereld, werd de groep meegenomen naar een enthousiast publiek op alle continenten. Het bracht ze bovendien in contact met veel sterren van die tijd en zo kun je ze onder andere tegenkomen op albums van Ali Farka Touré, Babatunde Olatunji en The Pointer Sisters.

Klassieker
Net als met veel andere klassieke Afrikaanse albums is het wederom het label Soundway die de moeite heeft genomen om dit album van Hedzoleh Soundz opnieuw uit te brengen. Opmerkelijk is dat de muziek niet op een van hun verzamelaars terecht is gekomen, maar dat hier het complete album integraal in de bakken van de betere platenhandelaar te vinden zal zijn.
Hedzoleh Soundz bestaat nog steeds. Naar het schijnt zal er dit jaar nog een nieuw album van het inmiddels bejaarde gezelschap het levenslicht zien. We zijn benieuwd.

Muziek  (468x60)