Zacht kabbelende blues uit Madagascar

29 september 2010 Rabotoson Mampandry Modeste, zoals Fataka eigenlijk heet, heeft met zijn debuutalbum Tomboarivo een authentiek Malagassisch album aan de wereld geschonken.

Fataka groeide op in het dorp Belo-sur-Tsiribihina aan de westkant van het eiland. Niet alleen werd hij omringt door de traditionele zang van zingende herders en neuriënde vissers, maar luisterde hij ook naar de radio van zijn vader. Kennelijk had die radio een groot bereik, want de stijlen waarin Fataka inspiratie vond, varieren van West-Afrikaanse gitaar en bluesakkoorden tot Polynesische meerstemmige zang. Maar ook de opnames van zijn vader van de nachtenlange radioshows van Voice of America vormden een grote en niet te ontkennen inspiratie. Muziek van Ray Charles, Emmylou Harris en Don Williams leert hij door de radio kennen en hij vermengt dit met de traditionele muziek uit zijn geboortestreek Menabe.
Als jongeman vertrekt hij naar de hoofdstad Antananarivo waar hij voor arts gaat studeren. Hij begint de band Tsivery, waarmee hij drie albums opneemt. Hij verkrijgt hierdoor reeds enige bekendheid in West-Europa.
Inmiddels is hij afgestudeerd arts en klaar voor zijn internationale solodebuut.

Tomboarivo
Fataka's stemgeluid, de bescheiden begeleiding van gitaar, bas en drums en de simpele songteksten zijn elementen die het album aantrekkelijk maken om naar te luisteren. De laatste maanden zijn er best veel albums uitgekomen van artiesten uit Madagascar, maar Fataka is toch best wel anders dan de collega's Razia, Seheno en Mikea, hoewel er zeker ook overeenkomsten zijn.
De titel van het album verwijst naar het slavenverleden. De stad Tomboarivo (wat letterlijk 'de 1000 bereikt' betekent) was de plek waar duizenden slaven werden verzameld om te worden getransporteerd naar Brazilië of de Antillen.

Dit album is zoals je zou verwachten van muziek uit Madagascar: zacht kabbelend, niet teveel naar de voorgrond. Maar opvallend aan Fataka is dat hij meer de blueskant opzoekt, die je eigenlijk meer in West-Afrika zou verwachten.

Muziek  (468x60)