De klanken van een groeiende welvaart

5 september 2011 Sweet Times is deel drie uit de serie Nigeria 70 en voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de muzikale geschiedenis van Nigeria. Hoewel veel van de muziek op deze compilatie een luchtige fusie is van stijlen, verraad geen van de liedjes een brandend verlangen naar radicale experimenten en vernieuwing.

De naam van deze compilatie, Sweet Times, is geïnspireerd door de economische boom die Nigeria ondervond na het verkrijgen van de onafhankelijkheid dankzij de overvloedige reserves van olie. Het land was erdoor sterk geworden na de burgeroorlog. Natuurlijk kwam de economische expansie niet iedereen ten goede, want rijkdom is altijd ongelijk verdeeld. Bepaalde mensen hadden meer besteedbaar inkomen dan anderen en spendeerden dat aan het kopen van platen en uitgaan om live bands te gaan zien. Het is vooral dit publiek en culturele moment in Lagos dat deze verzameling probeert over te brengen: het geluid van een nieuwe tijd.
Hoewel de Nigeriaanse muziek erg regionaal georiënteerd is – er worden honderden talen gesproken in het land – slaagden muzikanten er in de jaren zeventig, onder aanvoering van Fela Kuti, goed in om de stilistische grenzen meer open te breken. Naarmate de economie groeide, groeide ook het culturele palet.

Diepere muzikale fusies
Het label Strut Records voegt met deze verzameling een derde deel toe aan hun bekende Nigeria 70-serie. Sweet Times: Afro Funk, Highlife & Juju from 1970s Lagos werd samengesteld door de inmiddels legendarische oervader aller cratediggers Duncan Brooker. De compilatie focust vooral op de wat diepere muzikale fusies die plaatsvonden aan het begin van de zeventiger jaren in Nigeria. Traditionele gitaar-highlife vermengd met jazz en funk en hypnotische juju grooves werden progressiever. Jonge Nigeriaanse bands kwamen met hun eigen West-Afrikaanse interpretatie van de Amerikaanse soul, funk, disco en rock.

Nooit eerder buiten Nigeria verschenen
Net als bij de eerste twee delen van deze serie zijn alle tracks nooit eerder buiten Nigeria verschenen. De nummers variëren van de big band-sound van Alex Ringo's Moneyman & The Super 5 International tot het met Congolese gitaar doordrenkte Henrietta van wijlen Ali Chukwumah, voormalig lid van de Sound Makers van Stephen Osita Osadebe. Rauwe funk van de band Tabanaku, bestaande uit studenten van de University of Ife naast een zeldzame single van highlife-legende Victor Olaiya met een muzikaal pleidooi voor de vrede uit 1970. Nigeria 70: Sweet Times is een nieuw essentieel onderdeel van de overvloed aan geweldige muziek die werd opgenomen in het NIgeria van na de onafhankelijkheid.
Het waren 'zoete tijden' voor muzikanten en voor hen die zich konden veroorloven om hun publiek te zijn. Helaas werd in de jaren tachtig niet meer geïnvesteerd in deze muziek. De intrede van de cassette, tenslotte, betekent het einde van deze gouden periode.

Muziek  (468x60)