Soweto’s kracht

30 maart 2010 Next Stop... Soweto is het resultaat van diepgravend onderzoek naar de vinyl-geschiedenis van Zuid-Afrika. Het is voor veel muziek voor het eerst dat het buiten de lokaliteit wordt uitgebracht. Een groot deel van het materiaal is zo onbekend, dat nog niet alle uitvoerenden en dus rechthebbenden zijn opgespoord.

De compilatie Next Stop... Soweto is de eerste in een driedelige serie die 'underground' muziek uit de jaren 1960 en 1970, afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse townships, onder de aandacht brengt. De ondertitel luidt dan ook 'Township sounds from the golden age of mbaqanga'. Mbaqanga is meer in het algemeen bekend als 'township jive' en is een Zulu-woord voor het lokale hoofdbestanddeel van een soort maïsbrood. Onderdeel van het leven dus, goed beschouwd. Deze muziekstijl combineert landelijke Zulu-tradities en harmonieuze samenzang met 'westerse' gitaren, drums en zelfs blazers. De compilatie richt zich voornamelijk op het latere deel van deze periode, toen Mbaqanga op haar hoogtepunt was.

Mahlathini & The Mahotella Queens
De nog altijd zeer opzwepend klinkende muziek is taai en gehard door de samenleving van Zuid-Afrika van die periode. Door de tomeloze energie duren de meeste nummers niet langer dan drie minuten. Maar ook door de beperkte opnametechnieken waar de mensen in de townships het mee moesten doen. De nummers kwamen alleen uit op 45-toeren singletjes en zijn dus met recht 'three minute heroes' te noemen.
Op veel andere compilaties waarop Afrikaanse, of meer specifiek, Zuid-Afrikaanse muziek is gebundeld, komen we Mahlathini & The Mahotella Queens tegen. Ze mogen dan ook met recht tot de meest succesvolle artiesten van die periode worden gerekend. Op deze verzamelaar zijn ze met vier nummers vertegenwoordigd, hoewel de samenstelling van de groep varieert naar producent, platenmaatschappij en bijbehorende muzikanten. Het is wat verwarrend, maar kennelijk probeerden velen van het succes te profiteren.

Instrumentaal
Net als andere compilaties van Afrikaanse muziek uit die periode – affijn, de trouwe lezer kent ze inmiddels – bevat ook Next Stop... Soweto een groot aantal onbekende opnames, die op bijna archeologische wijze aan de vergetelheid zijn ontrukt. Melotone Sisters with Amaqala Band en de openers van dit album blijken een 'brother' als zanger te hebben en de track van de Lucky Strike Sisters bevat een theatrale dialoog, zoals alleen Afrikanen ze kunnen voeren. Er komen een aantal goede instrumentale nummers voorbij, zoals Soul Chakari, 10 To 11 en 'Iza Wena' Happy Africa.
We zijn benieuwd naar het tweede en derde deel.

Muziek  (468x60)