Hoe je een Afrikaans feestje bouwt

20 april 2008 The Rough Guide to African Street Party heet de nieuwste verzamelaar uit de serie Music Rough Guides. Het geeft de beginnende luisteraar naar Afrikaanse muziek een goede indruk van hoe je een Afrikaans feestje kan bouwen. Een sprankelende verzameling van nummers uit alle uithoeken van het continent, waarbij toch opvalt dat een groot aantal van hen zich juist buiten Afrika lijkt te hebben gevestigd. Maar dat mag de pret niet drukken...

In Afrika vindt het grootste gedeelte van het dagelijks leven plaats op straat, dus ook de muziek. Bruiloftsfeesten worden vaak georganiseerd door een straat te overspannen door een grote tent, waaronder dan honderden gasten het feest meemaken. In die sfeer moeten we deze goed gekozen collectie nummers zien.
De cd opent met een remix van Sangare, één van de meest aanstekelijke nummers van de cd Ufos over Bamako van Vieux Farka Touré, waaraan Mixite Afrobeats een paar maanden geleden aandacht besteedde. Daarna loopt de muziek eigenlijk als een goed geoliede machine door. Veel lange nummers, wat de dansbaarheid alleen maar vergroot.
Je kunt je afvragen of de muziek die Nigeria’s Fatai Rolling Dollar speelt nu highlife, kokoma, mambo of agidigbo is, maar feit is, het swingt als een trein. En de man is al 81 jaar en ’s lands nationale lieveling, die de nachtclubs van Lagos nog elke nacht van de week in verbijstering achterlaat. Awure Banza is een geweldig voorbeeld van zijn vaak hilarische songs die worden vergezeld door hypnotiserende percussie en catchy gitaar-riffs. Massukos uit Mozambique is een van de meest populaire live bands uit het zuiden van Afrika. Hun track Ntolilo, waarin Mozambikaanse traditionele ritmes en stijlen de hoofdrol spelen, zal veel portugees-sprekende feestgangers zeer bevallen. Ricardo Lemvo is een in Los Angeles gevestigde Congolese zanger die mensen op de dansvloer krijgt door zijn muziek die een mengeling is van merengue en soukous. Uit Kenia komt Kenge Kenge. Met zijn achten vormen ze de band en hun naam betekent ’fusie van kleine spannende instrumenten’. Waarvan akte. Hun onweerstaanbare geluid komt tot uitdrukking in de track Omeme Nyapura.
Kaz Kasozi, een Oegandese multi-instrumentalist en performance kunstenaar die zich in Engeland vestigde maakt een beetje door rock gedreven Afro-funk. Nkukyaye komt van zijn gretig verwachte nieuwe album, Naked & Blue. Grupo Lokito deden ooit een aantal live Congo-Cubaanse-Colombiaanse jam-sessies in Oost-Londen en Esengo Ko Bina Ya is één van de slechts vijf van hun composities die zijn opgenomen. Behalve deze track zijn ze helaas nog niet verder uitgebracht. Tot nu toe.

Wat ik eigenlijk nog mis op deze compilatie is muziek van bijvoorbeeld Magic System, die toch nog altijd de grote hit van vooral West-Afrika zijn. Maar deze nieuwe cd van Music Rough Guides is toch vooral een goed begin.
Voetjes van de vloer!

Muziek  (468x60)