De virtuozen van Mali Latino

20 februari 2011 Binnen enkele maanden tijd verscheen er naast het bejubelde Afrocubism dit album Mali Latino, dat uit dezelfde bron lijkt te putten. Toch lijkt de laatste meer een luisteralbum dan een dancefloorfiller.

Virtuozen
Het idee voor Mali Latino werd geboren op toernee en is het geesteskind van meester kora-speler Madou Sidiki Diabaté (broer van Toumani Diabaté) en pianist Alex Wilson. Al in 2004, terwijl ze samen op toernee waren met de bekende Malinese griot Kandia Kouyaté, besloten ze om aan het einde daarvan een track op te nemen. Het werd Remercier Les Travailleurs, dat ook op dit album Mali Latino staat. Madou keerde daarna terug naar Mali, maar de twee hielden contact. Vier jaar later werkte Alex aan het prestigieuze Aldeburgh Music en zijn eerste gedachte was om verder te gaan met het project dat hij in 2004 was gestart. Als voorbereiding bezocht Alex Mali in februari 2008 en werd daar door Madou geïntroduceerd bij Ahmed Fofana. Alex was getroffen door de virtuositeit, muzikaliteit en openheid van Ahmed. Ze spraken af dat hij een ideale derde muzikant van het project zou kunnen zijn.

Platteland van Suffolk
In september van dat jaar, bevonden de drie zich op het platteland van Suffolk. Er volgde een intense week waarin de drie vijftien ideeën voor nummers presenteerden aan een extatisch maar kritisch publiek. De opnames volgden, met een volledige band line-up van trompet, trombone, latin percussie, balafoon, kora, piano, bas en Malinese zang, in totaal negen muzikanten.

Zonder twijfel zijn de drie bandleiders erin geslaagd om een album te maken dat niet alleen een link legt tussen de muzikale tradities van Mali en die van Latijns-Amerika, maar er ook jazz, blues, funk en klassiek in wisten te verwerken.
Eerder dit jaar kwam het album Afrocubism uit, dat hetzelfde uitgangspunt lijkt te hebben gekozen als dit album. Toch lijkt het erop dat Afrocubism veel meer vanuit een Afrikaanse en Cubaanse basis is gemaakt dan Mali Latino. Je kunt het een album met een zekere luxe noemen. Mooie nummers, maar de superieure en enigszins steriele opnamekwaliteit (bij Realworld Studios onder andere) halen het Afrikaanse karakter er wel een beetje uit.

Muziek  (468x60)