Het langverwachte vervolg op Sweet Lullaby

14 oktober 2013 Het nieuwe album van Deep Forest heeft zijn blik gericht op West-Afrika, na een album dat vooral Braziliaanse klanken liet horen, met muzikanten uit Kameroen, Senegal, Ivoorkust en Congo. In tegenstelling tot eerdere albums van Michel Sanchez waarbij de muziek vooraf werd gecomponeerd, werden alle nummers van Deep Africa geïmproviseerd met de muzikanten in Eric Mouquet's thuisstudio.Eric legt uit: 'Dit creatieve proces leverde nummers op met verschillende sferen, van electro world en reggae tot akoestische ballads. Elke song is een vriendschap en een oprechte samenwerking'. Het album is een meer gevarieerde set van nummers met voor elk wat wils, maar is ook minder samenhangend.
Aan de electro-kant vertrouwde Eric vooral op vintage synthesizers als Fairlight, Synclavier, PPG, Mellotron, ARP, Moog en Emu, vanwege hun warme geluid en in een poging om het gevoel van het debuut-album uit 1993 na te streven. Er is echter minder gelaagdheid van exotische instrumenten en etnische samples dan eerdere producties. De muziek is eenvoudiger en maakt af en toe een oversteek naar Afrikaanse pop.

Bekende stemmen
Wasis is een van de hoogtepunten van het album, met de sfeervolle en donkere stem van Senegalees Wasis Diop. Het nummer opent langzaam met de zangen van Danny de Mouataba en vloeit over van jazzy pop naar een synth-solo. Luisteraars die Deep Forest een beetje hebben gevolgd de afgelopen jaren zullen de stem van Danny herkennen. Hij is namelijk de jongere broer van Wes Madiko, die in de jaren negentig een wereldwijde hit wist te scoren, mede te danken aan het team van Deep Forest. Op Tiko horen we de zang van Blick Bassy, met de zang van Olyza Zamati en Alune Wade.
Bassy was een van de belangrijkste invloeden die te horen zijn op Deep Africa. Hij had eerder samengewerkt met Eric op Football Made in Africa, een korte filmreeks uit 2010 die de vindingrijkheid en de liefde van Afrikanen voor voetbal in beeld brengt. Songs zoals Tiko, Atali Wowo, Yelele, How Long It Takes en Soweto komen uit deze filmreeks en werden verder uitgewerkt voor dit album.
Olyza Zamati is te horen op meer dan de helft van de nummers. Op Bedi wordt haar stem omgeven door zachte vrouwelijke vocalen en ondersteund door Eric's synthpads. Een andere track van Olyza is How Long It Takes, waarop Eric zelf het refrein zingt. De boodschap van de track is het behoud van het milieu.
Een goed album waarmee Deep Forest weer helemaal terug is. Een bekend geluid van twee decennia terug blijkt nog volop mee te kunnen.

Muziek  (468x60)