Bongos Ikwue’s succesvolle terugkeer

2 juli 2013 De singer-songwriter Bongos Ikwue is een lokale legende in Benue State in het centrum van Nigeria. En dat al sinds de late jaren 1960. Zijn muziek is zeer bekend onder verzamelaars maar de afgelopen jaren hebben we nauwelijks meer wat van hem vernomen. Daar is nu verandering in gekomen.

Inmiddels is hij in de zeventig en terug met zijn nieuwe album Wulu Wulu, geflankeerd door zijn nieuwe band Double X.

Succesvolle jaren
Ikwue werd geboren in Nigeria in 1942 en zijn liefde voor muziek was al duidelijk vanaf een jonge leeftijd. Gedurende zijn hele schooltijd vormde hij muziekgroepen met verschillende vrienden en collega's, maar hij werd pas echt bekend met zijn popband, The Groovies.
Na een aantal succesvolle jaren liet Ikwue in de jaren negentig van de vorige eeuw niet meer van zich horen. Maar hij keerde in 2006 op het podium terug met zijn nieuwe en huidige band. De naam van het gezelschap is een verwijzing naar de manier waarop lokale en internationale invloeden zijn muziek maakten en waarbij hij een uniek geluid heeft weten neer te zetten. Sterk beïnvloed door de muzikale wortels van zijn culturele achtergrond, lijkt de inbreng van Amerikaanse soul, rhythm and blues, country, en Jamaicaanse reggae een overhand te hebben.

Unieke stijl
Ikwue vertegenwoordigt een unieke stijl van Nigeriaanse pop, gezongen in Engels en Idoma, zijn moedertaal. Zijn stem heeft een verzachtende expressieve kwaliteit, moeiteloos gewikkeld rond een lied. Hij maakt daarmee de thema's van zijn muziek persoonlijker en brengt ze tot leven.
De plaat is een goed uitgebalanceerde productie, waarbij het titelnummer een laidback, bijna gospelachtig gevoel benadrukt door de soulvolle zang van dochter Omei. De onderwerpen van de liedjes varieren van politiek en militaire conflicten op Kongo Soldier, religieuze kloof tussen moslims en Christenen op Mustapha and Christopha en het leven op het platteland op Ochombolo, Obide en Ouno. Inale is de soundtrack van een film over de fabel rond een slavin.

Comeback
Je zou dit album van Bongos al snel als een comeback kunnen zien, in een poging om veel geld te verdienen op basis van eerdere successen. Maar voor Ikwue gaat dit niet op, omdat hij met zijn nieuwe band een nieuwe weg is opgeslagen die niet als een herhaling van zijn eerdere werk mag worden gezien. Naast opnieuw bewerkte classics staan er ook een groot aantal nieuwe tracks op het album. Double X gebruikt alle kruisbestuivingen die de Nigeriaanse muziek heeft voortgevracht, verstandig vermengd met wereldse smaken. Het resultaat is het levendige album Wulu Wulu, welkom terug Bongos Ikwue.

Muziek  (468x60)