De jeugd heeft de toekomst

21 september 2008 Kwacha Malawi betekent ’goede morgen, Malawi’ en kan als zodanig als een positief teken van leven worden gezien uit het anders nogal onbekende Malawi. Deze band geeft een goed overzicht van wat het land qua warmte uitstraalt en het jonge talent dat er aanwezig is.

Mind Body & Soul is een zeskoppige band uit Mzuzu (Noord-Malawi) onder leiding van Davie Luhanga, beter bekend als Street Rat. Als hem wordt gevraagd wat deze ongebruikelijke naam te betekenen heeft lacht hij: ’Ik gaf mezelf deze naam, want dat is wat ik zie als ik in de spiegel kijk, een rat.’ En hij voegt eraan toe: ’als je mij op straat ziet, verplaats ik me snel, als een rat’.
De band begon zoals vele lokale bands met reggae, en wonnen verscheidene lokale onderscheidingen zoals de Küche Küche Music Award en ze namen deel aan festivals.
In 2005 voelde de band een behoefte aan een sterkere band met hun Malawische wortels. Ze hebben lang nagedacht over de interactie tussen hun eeuwenoude cultuur en de moderne tijd en na veel experimenteren kwamen ze met een nieuw muzikaal concept: voodjaz. Het is een subtiele mix van traditionele ritmes met een jazzy feel, en creëren daarmee een brug tussen het verleden en heden van Malawische culturen.
Hun eerste internationale erkenning kwam in mei 2007, toen ze de Music Crossroads Southern Africa InterRegional Festival in Harare, Zimbabwe, wonnen. Een belangrijke stap in hun carrière, nu ze de weg in zijn geslagen van internationale roem.

Kwacha Malawi
De cd bestaat uit zes tracks en neemt de luisteraar mee naar verschillende stijlen, zoals het swingende Malawi en Kwacha Malawi, de titeltrack. Meer soul horen we op Tikulira en Wani Wogha. Veel hitpotentie heeft wat mij betreft het nummer Pressure, een reggae-nummer dat we tot hun wat oudere repertoire mogen rekenen. Eigenlijk bevat de cd zoveel verschillende stijlen, waaronder ook wat traditionelere klanken. Wat dat betreft vind ik het nummer Iwe erg lijken op de muziek zoals we die kennen uit buurland Zambia. Maar eigenlijk zijn zes tracks een beetje karig voor een volwassen album en moeten we dit maar zien als een eerste kennismaking.

Music Crossroads Southern Africa
Het MCSA-festival is een uniek programma om jonge Afrikaanse muzikanten de kans te geven hun talent te ontplooien. Het werd gestart in 1995 door Jeunesses Musicale International (JMI) en omvat thans vijf landen van Zuidelijk Afrika: Malawi, Mozambique, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. MCSA bestaat uit workshops, festivals en wedstrijden ter bevordering van traditionele en hedendaagse muziek van jonge Afrikaanse muzikanten. En aangezien het programma tien jaar geleden begon, omvat het nu bijna 30.000 muzikanten met een publiek van 600.000.
Het project heeft het creëren van duurzame muzikale structuren in de landen tot doel, het verbeteren van zelfbewustzijn en de sociale integratie van jonge Afrikanen. Dat klinkt heel academisch, maar waar het op neerkomt is dat muziek een zeer sterk middel is om jongeren uit de goot te halen en te houden door middel van muziek en cultuur. Dankzij de steun van diverse landen en organisaties heeft het MCSA zich ontwikkeld tot het grootste culturele programma in Sub-Sahara Afrika en het belangrijkste jeugd empowerment programma op het Afrikaanse continent.
Jamaicaan Jimmy Cliff zong het al vijfentwintig jaar geleden: Treat the youths right. De jeugd heeft de toekomst, letterlijk, en moet daarom goed behandeld worden.

Muziek  (468x60)