Ali Mohammed Birra en het behoud van het Oromo-erfgoed

22 september 2013 Dit album is het 28ste deel uit de succesvolle Ethiopiques-reeks en geheel gewijd aan het oeuvre van Ali Mohammed Birra. Hij geniet de status van een nationaal icoon, pionier, legende, held en hij is de onbetwiste koning van de Oromo-muziek. Ondanks al deze kwalificaties kan de invloed van Birra op de identiteit, cultuur en politiek van de Oromo-bevolkingsgroep nauwelijks worden onderschat.Birra's werk en leven weerspiegelen zijn trots en toewijding aan de emancipatie van de Oromo. Zijn opzwepende lyrics en eclectische stijl zal komende generaties absoluut blijven inspireren.

Dictatoriale regimes
Ali Mohammed Musa groeide op in Dire Dawa, Oost Oromia, in een tijd waarin het gebruik van de taal van de Oromo werd verboden in Ethiopië. Het was ook een tijdperk waarin de cultuur in het algemeen belachelijk werd gemaakt en waarin de Oromo-mensen werden gediscrimineerd. Toen Ali veertien was vormde hij met een groep jongeren uit zijn buurt de band Hiriyaa Jaalala. Niet kort daarna speelde de band voor een groot publiek en dat veranderde voorgoed zijn leven. Zijn artiestennaam Birra heeft hij aan dit allereerste begin te danken. Toch bleef zijn muzikale carrière onder het strenge dictatoriale regime moeilijk, maar hij haalde veel voldoening uit de waardering vanuit zijn Oromo-achtergrond. Birra is de belichaming van de roep om vrijheid, gelijkheid en eenheid en tijdens zijn 50 jaar durende carrière produceerde hij meer dan 260 nummers, afgezien van de traditionals die hij vertolkte.
Ali trad al vroeg ook in het buitenland op, maar hij kon in veel opzichten niet ontsnappen aan de ontberingen die zijn mede-Oromo's moesten doorstaan onder de achtereenvolgende onderdrukkende regimes in Ethiopië. In 1964 werd Birra gearresteerd, naar verluidt voor het ridiculiseren van keizer Haile Selassie. Als gevolg daarvan werd hij uit zijn band gezet, omdat hij weigerde de keizer als goddelijk wezen te accepteren.

Nostalgie
Vandaag de dag dienen Birra's tedere en nostalgische melodieën voor veel Ethiopiërs in het buitenland als een emotionele link naar het verre vaderland en achtergelaten geliefden. Ali's muziek inspireert mensen om te dansen en geeft het een herinnering en een gevoel van verbondenheid. Met zijn stem en gitaar bezingt hij Oromo's voortdurende zoektocht naar vrijheid en waardigheid, maar ook over natuurlijke schoonheid.
Het album bevat een brede samenvatting van Birra's carrière, waarbij oudere songs worden afgewisseld door meer moderne nummers. Er staat een groot aantal pareltjes op, die zelfs bij niet-Ethiopiërs ook een bijna onvermijdelijk gevoel van nostalgie zouden kunnen opwekken. De titel van het album laat daarom niets te wensen over.

Muziek  (468x60)